Fejlesztés és Finanszírozás 2009/2. szám

Kozma Géza

A hitelezési válság megoldási módszerei

- Kivonat -

JEL G-01

Hit és bizalom függvénye, hogy a spontán piaci eseményekre, folyamatokra adott válaszok a szabadságot vagy a szabályozást részesítik előnyben. Az azonban biztosnak látszik, hogy a társadalomnak, a gazdaságnak és a róluk való gondolkodásnak egymásra ható, de lazán összefüggő önmozgása van, és az államok vezetőinek az érzékelt problémákra adott válaszai nem várt eredményekre is vezetnek.

A gazdasági válság a likviditás iránti kereslet és kínálat egyensúlyának váratlan felborulása, amely a pénzügyi piacok folyamatainak nagyfokú gyorsulását idézi elő. A gyorsulás mindig a reálgazdaság vagy a pénzügyi piacok valamely szektorának zavarától indul, s ezt a pontot utólag meg is lehet találni a múltban.

A zavar azonban nem azonos a válsággal, a gyorsulás és annak terjedése a válság. Ezért Greenspan nem tudta volna megelőzni a válságot a kamatláb változtatásával, sőt valószínűleg éppen azért folytatta az olcsó pénz politikáját, mert attól félt, hogy a kamatemelés megbolygatja a normálisnak tekintett gazdasági folyamatokat és ezzel maga indítja el a válságot...


Kozma Géza, a közgazdaságtudomány kandidátusa

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.