Fejlesztés és Finanszírozás 2009/2. szám

Dömény Zsuzsa

A válság és Dél-Amerika

- Kivonat -

JEL E-32, F-52

Dél-Amerika gazdaságában – az előrejelzések szerint – 2009-ben is 3 százalék körüli növekedés várható, s ez Ázsia mellett csak ebben a térségben prognosztizálható a világon. Korántsem jelenti azonban azt, hogy a világválság ne érintené Dél-Amerikát, a növekedés erőteljesen lassul, s még távolról sem biztos, hogy az egyre mélyülő recesszió a 2009-es év végére nem gyűri maga alá a térség néhány országát.

Fenyegető az a lehetőség, hogy azok a programok és intézkedések, amelyek a latin-amerikai országokban az elmúlt években eredményesek voltak a szegénység kezelésében és a szociális háló kialakításában, most a válság hatására visszafordulnak. Latin-Amerika baloldali kormányainak számot kell vetni azzal, hogy a válság okozta szociális elégedetlenség ezekben az országokban is a kormányzó erők ellen hangolhatja a választókat.


Dömény Zsuzsa, PhD, az MTA PTI Latin-Amerika Kutatási Központ igazgatója

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.