Fejlesztés és Finanszírozás 2009/2. szám

Werner Gábor

Fürdőfejlesztések Magyarországon

- Kivonat -

A hazai fürdőkínálat az elmúlt években jelentősen bővült. Állami támogatások segítették és segítik a fürdőépítéseket, hiszen a gyógyfürdők megépítése, fenntartása nem önmagában profitorientált tevékenység. Nyilvánvaló azonban, hogy egy-egy nagyobb fürdő építését a város, vagy régió egésze szempontjából indokolt megítélni. A fürdő létrehozásával egy város arculata is megváltozik (megváltozhat). A termál-, gyógyfürdő komplexum megalapozhatja és bővítheti a különböző turisztikai szolgáltatásokat, a szállás kínálatot, munkahelyeket teremthet, ezzel az attrakcióval a város tovább vonzza a látogatókat, növeli az idegenforgalmat.

Az infrastruktúra hiánya egy „zöldmezős” új fürdőnél kritikus lehet. A fürdőüzemeltetés, különösen a fürdők bevezetésének időszakában valószínűleg ráfizetéses. A fürdő megnyitását követően még reálisan nem számolhatunk túl nagy érdeklődéssel. Néhány év felfutás szükséges ahhoz – még akkor is, ha a fürdő jó adottságokkal és jó környezeti jellemzőkkel bír –, hogy a fürdő üzemeltetése ne legyen veszteséges. Különböző marketing eszközöket kell bevetni, hogy minél több emberhez eljusson a fürdő híre, és amíg kevesen próbálták ki, addig az emberek által terjesztett jó hírnév nem vonzza oda a vendégeket. A beruházás tervezése és kivitelezése időszakában a kiemelt minőség elérése alapvető szempont. A design, a fürdő belső kialakítása, annak esztétikája, minősége, nem mindig írható le pusztán számokkal. Fontos azonban, hogy már a tervezés szakászában a gyógy-, a wellness és élményfürdő- igények kielégítésének helyszínei megfelelően el legyenek különítve egymástól, ugyanis ezek látogatói köre nem azonos igényekkel bír. A nem megfelelő tervezés összeférhetetlenséget okozhat és az a vendégszám csökkenését eredményezheti.


Werner Gábor, közgazdász, az MFB Zrt. osztályvezetője

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.