Fejlesztés és Finanszírozás 2009/2. szám

Szabó Zsolt

Módszertani kísérlet a világgazdasági recesszió várható végének előrejelzésére

- Kivonat -

 

Inflációs, részvénypiaci, munkaerőpiaci és lakáspiaci oldalról vizsgálva arra a következtetésre lehet jutni, hogy a gazdasági válság kifejezetten mélynek és drasztikusnak ígérkezik az USA-ban. A krízis a Bretton Woods-i rendszer összeomlása utáni évek válságai helyett több tekintetben is az 1920-40-as évek ipari recesszióihoz hasonlít – ezért is fordít oly nagy figyelmet az amerikai gazdaságpolitika az évtizedek óta nem tapasztalt defláció megfékezésére.

A kialakult helyzet súlyosságát fokozza, hogy egyszerre következett be a recesszió és keletkeztek komoly bajok az amerikai pénzügyi szektorban és ingatlanpiacon. A Nemzetközi Valutalap (IMF) elemzése szerint ez a legrosszabb konstelláció a gyors gazdasági kilábaláshoz. Mivel a válság a 70-80 évvel ezelőtti helyzethez mutat hasonlóságot, így nagyobb valószínűséggel 2010 legelején várható a tartós kilábalás elindulása az Egyesült Államokban. Biztató ugyanakkor, hogy néhány mutatóból már a válság várható végére is következtetni lehet, azok között némi összhang is felfedezhető, ez ugyanis azt jelzi, hogy legalább már látszik a halvány fény az alagút végén. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a „V” alakú válság „W” alakú lesz, ebben az esetben csak az első recessziós hullám végét látjuk.


Szabó Zsolt, az MFB Zrt. főmunkatársa

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.