Fejlesztés és Finanszírozás 2009/2. szám

Isépy Tamás

Pénzügyi struktúra és volatilitás

- Kivonat -

JEL G-15, O-40

A pénzügyi struktúra volatilitása és a reál GDP növekedési ráta változékonysága közötti kapcsolat elemzésével látható, hogy a pénzügyi rendszer eltérő fejlődése miatt a hitelezés jellegében különbözik a banki alapú és a piaci alapú országokban. A banki üzletek a banki alapú pénzügyi struktúrájú országokban elsősorban a tartós bank-ügyfél kapcsolaton (relationship-lending) alapulnak, míg a piaci alapú pénzügyi struktúrájú országok hitelezése döntően a piaci ingadozások függvénye.

A pénzügyi rendszer eltérő fejlődése miatt nemcsak a hitelezés jellege, hanem a bankrendszer összetétele is különbözik, mivel a banki alapú pénzügyi struktúrájú országokban a takarékbankok és a szövetkezeti bankok aránya nagyobb. A fő kérdés, hogy mi a kapcsolat a hitelpiac és az üzleti ciklus között? Ha van kapcsolat, akkor van-e különbség a korrelációban a banki alapú- és a piaci alapú országok között? Az üzleti ciklusok egyes szakaszaiban milyen a hitelpiac és a gazdasági növekedés közötti kapcsolat?


Isépy Tamás, PhD hallgató, Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola (BME)

A folyóirat cikkeinek lehívási, megvásárlási lehetősége kialakítás alatt van. Addig is, ha valamely cikket teljes terjedelemben el kívánja olvasni, kérjük vegye fel a kapcsolatot a Fejlesztés és Finanszírozás/Development and Finance szerkesztőségével az edit@ffdf.hu e-mail címen. Köszönjük megértését.